Vata bazaltica - izolatii

Ce este vata bazaltica

Vata minerala bazaltica este un excelent material izolator care de obicei se prezinta sub forma de placi. Vata bazaltica are ca materie prima roca bazaltica. Aceasta este incalzita Intr-un cuptor pana cand se topeste si ajunge in stare lichida. Apoi, printr-un proces similar cu cel al producerii vatei de zahar, este transformata in fibre microscopice unite cu adezivi pentru a se forma un material pufos. Acesta va fi la randul lui tratat cu substante impotriva umiditatii si este asezat in straturi pana se obtine grosimea dorita a produsului final.

Produsele din vata minerala bazaltica ofera un portofoliu variat de solutii pentru aplicatiile ce impun o protectie sporita impotriva incendiilor. Sunt materiale mai dure, dar flexibile, ce permit pastrarea pe termen lung a excelentelor proprietati mecanice ideale pentru izolarea termica a sistemelor de incalzire sau de aer conditionat.

Proprietati vata mierala bazaltica

Vata bazaltica are proprietati excelente de izolare fiind utilizata in diverse domenii. Ea este un material ignifug, mai dens decat vata minerala de sticla si cu o rezistenta crescuta la temperaturi inalte de pana la 850°C. Se remarca prin mentinerea stabilitatii dimensionale in caz de presiune excesiva. Vata este un produs prietenos cu mediul avand in compozitie material reciclat in proportie de pana la 75%.

Printre alte avantaje amintim ca ea capteaza aerul (lucru care incetineste transferul de caldura), nu este inflamabila fiind rezistenta la foc, nu permite infiltrarea umezelii, este rezistenta la apa si are proprietati excelente de izolare a sunetului.

La ce se utilizeaza vata minerala bazaltica

Vata bazaltica este instalata ca izolatie pentru pereti, pardoseli, plafoane, tevi. Este foarte potrivita pentru zonele in care se produce mult zgomot, dar in care este nevoie si de izolatie termica. Iata de ce aceste cochilii izolatoare cu folie de aluminiu pentru tevi sunt produse care va vor aduce confortul asteptat. Sunt usor de utilizat si, chiar daca se uda, apa nu se imbiba in acestea. Produsele de vata bazaltica sunt compacte, eliminandu-se riscul ca acestea sa se deplaseze.

Rezistenta in timp este una foarte mare deoarece roca bazaltica nu corodeaza, nu este atacata de ciuperci si microorganisme, nu constituie hrana pentru insecte si rozatoare si nici nu putrezeste.

Cum se monteaza vata minerala bazaltica

Daca ati ales produsele pe baza de vata minerala bazaltica pentru a spori performanta termica a locuintei, siguranta la foc si protectia la zgomot, trebuie precizat ca montarea corecta a acestora este obligatorie. Trebuie respectate toate etapele instalarii pentru a fi siguri de o crestere a standardului de utilizare si la un mediu cu un confort termic si fonic ridicat.

Manevrabilitatea si instalarea vatei bazaltice nu ridica probleme fiind compatibila cu majoritatea materialelor de constructii. Se recomanda utilizarea echipamentului corespunzator: salopeta, casca, manusi si ochelari de protectie.

Prima etapa presupune aplicarea de mortar pe placa de vata minerala. Mai apoi placile de vata se monteaza pe suportul dorit (pereti, tevi). In etapa cu numarul trei ne asiguram ca vata este stabila. Pentru asta se introduc dibluri care sa sustina placa. In urmatoarea etapa vom indeparta surplusul de vata. La final vom acoperi vata cu plasa si mortar si vopsea decorativa.