Placarea fonoizolanta pe interior

 1. Ce este placarea fonoizolanta
  1. Ce este indicele de atenuare acustica
  2. Nivelul de zgomot suportabil
  3. Cand este necesara sau utila placarea fonoizolanta
  4. Cu cat se reduce nivelul de zgomot prin placarea fonoizolanta
 2. Materiale utilizate pentru placarea fonoizolanta de interior
 3. Cum se realizeaza placarea fonoizolanta pe interior
  1. Alegerea materialului potrivit pentru izolare fonica
  2. Etapele placarii fonoizolante pe interior

Despre placarea fonoizolanta

Placarea fonoizolanta pe interior se poate realiza prin izolarea peretilor cu vata minerala antifonica si gips carton, cu bureti fonoabsorbanti tip fagure, cu pluta (material natural, dar mai scump), cu panouri acustice – din carton ondulat si insertie de nisip special.

Cu cat stratul de izolatie este mai gros, cu atat nivelul zgomotului este mai atenuat. Materialele fonoizolante pot micsora nivelul zgomotului cu 5, 10 decibeli, pana la 70 de decibeli.

Placarea fonoizolantaPlacarea fonoizolanta se poate realiza pe ambele parti ale unui perete, pe tavan sau podea, de preferat fiind sa se antifoneze intreaga incapere pentru un rezultat bun.

Placarea fonoizolanta se poate realiza rapid, fara a ocupa mult din spatiul camerei.

Ce este placarea fonoizolanta

Placarea fonoizolanta este reprezentata de izolarea peretilor prin placare cu anumite elemente astfel incat sa se atenueze nivelul zgomotului care patrunde sau iese din camera. Bineinteles, pentru un rezultat cat mai bune se recomanda placarea ambelor fete ale peretelui.

Ce este indicele de atenuare acustica

Rezultatul unei bune izolari fonoizolante depinde de indicele de atenuare acustica. Acesta este un parametru pentru stabilirea confortului sonor din încăpere. Indicele de atenuare acustică este masurat in decibeli (dB). Pentru a afla valoarea sa se va determina capacitatea peretelui de a atenua zgomotul provenit din exterior. Acest proces de atenuare este reprezentat de diferenţa masurată în decibeli dintre valoarea zgomotului ce provine de la sursă şi valoarea zgomotului perceput în cealaltă parte a peretelui.

Ca un caz concret, dacă peretele are un indice de atenuare acustică de 50 de decibeli atunci un aparat care va funcționa în exterior și produce zgomot de 80 de decibeli va transmite dincolo de perete un zgomot de 30 de decibeli.

Nivelul de zgomot suportabil

Pentru a avea in incapere un nivel de zgomot suportabil trebuie ca valoarea acestui indice să fie de cel putin 50-60 de decibeli. Omul percepe sunete cu o intensitate intre 0 si 120 decibeli. Un nivel mic, de 20-30 decibeli, este inofensiv. Nu acelsi lucru se poate spun despre niveluri mai ridicate care sunt percepute ca obositoare, si declansatoare de stres. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat nivelul  de 80 decibeli o limita acceptabila.

Placarea fonoizolanta reduce nivelul de zgomot pentru obtinerea confortuluiAsadar zgomotele puternice, mai ales cele de lunga durata, altereaza auzul, dar afecteaza si calitatea vietii. S-a dovedit stiintific ca persoanele supuse pentru perioade lungi de timp la intensitati de zgomot ridicate sunt mai susceptibile de a contacta boli de inima, afectiuni cerebrale si psiholgice.

Daca o persoana este expusa unui fond sonor de 90 decibeli pentru o perioada mai mare de 8 ore pe zi aceasta isi poate pierde auzul. Mai mult, daca intensitatea sunetului ajunge la 130 decibeli persoana expusa va resimti durere fizica. Limita de sus, la care senzatia devine insuportabila, este de 150 de decibeli. In cazul unei expuneri prelungite senzatia e insuportabila iar persoana in cauza poate deceda.

Cand este necesara sau utila placarea fonoizolanta

Utilizarea materialelor fonoabsorbante în finisajele interioare ale cladirilor a devenit o practica standard în arhitectura actuala. Dar cand este cu adevarat necesara placarea fonoizolanta? Evident raspunsul este legat de punctul descris anterior, nivelul de zgomot suportabil. Daca locuinta dumneavoastra este expusa unui zgomot exterior constant, a carui intensitate este deranjanta, este imperios necesar sa apelati la materiale fonoizolante care sa reduca stresul creat. Rezultatul va fi imbunatatirea calitatii vietii, deoarece veti trai intr-un mediu sanatos, propice.

Placarea fonoizolanta a tavanuluiPrincipala misiune a aplicarii unui material fonoizolant este eliminarea sunetului prin absorbtia acestuia. Placajul va îndeplini functia de bariera acustica, dar, totodata, acesta îndeplineste si alte cerinte practice cu privire la finisaje. In functie de alegerile proprietarilor materialele pot avea capacitatea de a reflecta lumina ori sunt rezistente la propagarea focului si la penetrarea flacarii.

Izolarea fonica fata de vecinatati

Zgomotul traficului dar si cel produs de vecini sunt printre cele mai intalnite cauze ale poluarii fonice. Este evident ca, atunci cand locuieşti într-o clădire multifamilială, există destule surse de zgomot din vecini care te pot deranja, fie zi sau noapte. Acestia vor gasi intotdeauna potrivit sa dea gauri cu bormasina, sa asculte muzica sau sa discute in contradictoriu, pe tonuri ridicate, la ore nepotrivite si vor reusi sa va strice Feng Shui-ul. Este clar, motivele pentru care sunetele produse de activităţile vecinilor ajung la tine nu ţin neapărat de reaua lor voinţă sau stilul de viaţă nepotrivit cu al tău, ci sunt doar zgomote de zi cu zi, amplificate caraceristici nefericite ale clădirii. Îmbucurator este insa ca aceste probleme se pot remedia cu materiale fonoizolante.

Placarea fonoizolanta cu plutaIzolarea fonica pe peretii interiori ai casei

Pentru o izolare fonica eficientă vom cauta cel mai potrivit material pentru placarea pereților in functie de cladirea in care locuim dar si de tipul de zgomot pe care dorim sa-l excludem. Pentru peretii din cărămidă sau BCA este cea mai solicitată tehnică este placarea cu gips carton. Pe piata insa gasim si tehnologii mai noi, bazate pe materiale speciale burete fonoabosrbant sau carton ignifug. De asemenea se poate opta pentru vata minerala antifonica (in combinatie cu peretii din rigips) sau un material natural, foarte apreciat în rândul specialiștilor în acustică, pluta. Acesta din urma izolează și termic si are o durată mare de viață. Daca veti opta sa izolati cu pluta veti avea parte de avantajul ca acest material nu ocupa mult din spatiul camerei. Un strat de la 10 la 50 de milimetri, în funcție de nivelul zgomotului ce se doreste a fi eliminat, este suficient pentru a obtine rezultate satisfacatoare.

Izolarea fonica a cluburilor, cafenelelor sau a altor spatii publice

Exista un cadru legislativ prin care protectia la zgomot este stipulata ca cerinta esentiala în Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE si Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993. Aceasta spune: “Constructia trebuie proiectata si executata astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere sa fie mentinut la un nivel care sa nu afecteze sanatatea acestora si sa le permita sa doarma, sa se odihneasca si sa lucreze în conditii satisfacatoare”.

Placarea fonoizolanta in cluburiIata de ce este extrem de importanta izolarea fonica a cluburilor, cafenelelor sau a altor spatii publice, care prin natura lor pot interfera cu viețile oamenilor cazati in cladirile invecinate.  Cerinta presupune deci crearea unor conditii de confort. Proprietarii acestor spatii publice sunt astfel obligati sa izoleze fonic.

Amenajarea unui studio in apartament

Poate ati vazut la un moment dat cum pasionatii de muzica si inregistrari si-au construit propriul studio muzical in apartament izoland peretii cu cofraje de oua. Ei au avut un vis frumos si nu au ezitat sa-l transforme in realitate. Totusi, amenajarea unui studio audio acasă nu presupune doar atat. Un experiment reusit presupune o documentare in prealabil. Trebuie sa hotarasti care camera este cea mai potrivita pentru o asemenea activitate. Chiar daca o asemnea camera va fi foarte bine izolata fonic trebuie sa va ganditi ca un studio va crea agitatie din cauza numarului de persoane care ii vor calca pragul.

Placarea fonoizolanta studio de inregistrariDe asemenea, contează foarte mult și forma camerei, aceasta asjutand la propagarea sunetului. Izolaţia fonică se poate face cu ajutorul unor pereţi dubli. Între aceștia va exista un spaţiu vidat care poate fi umplut cu diferite materiale izolante.

Cu cat se reduce nivelul de zgomot prin placarea fonoizolanta

Am stabilit că cea mai bună soluție pentru a reduce nivelul de zgomot în casele noastre constă în sisteme de căptușire a pereților cu materiale izolante. Întrebarea care e pune este “cât de mult eliminăm din zgomotul deranjant?”. Atunci când se izolează fonic o încăpere sau o clădire eliminați mai mult de 50% din volumul zgomotului.

Sursele zgomotului sunt multiple: constructii, trafic, vremea, vocile vecinilor. Izolarea fonica este legata de diferenta de nivel de sunet dintre un emitator si un receptor al sunetului, fiecare fiind de o parte si de cealalta a peretelui despartitor.

Placarea fonoizolanta cu buretiPrin izolarea fonica sunt anihilate două tipuri de zgomot perturbator, zgomotul aerian si zgomotul de impact. Zgomotele aeriene sunt cele ce se transmit în ambele sensuri, atât din exterior spre interior, cât şi invers. Misiunea pereților este de a reduce transmisia zgomotului aerian intre spatiile pe care le separă. Diminuarea funcționează în ambele sensuri de transmitere a sunetului. Pe scurt, pereții izolați vor reduce zgomotul produs în cealaltă cameră atunci când vorbim, țipăm sau cântăm o melodie. Celălalt tip de zgomot, zgomotul de impact, este datorat unor șocuri de natură mecanică, cum sunt obiectele căzute sau mutarea mobilei. Aici se încadrează și sunetul paşilor. Zgomotele de impact sunt cele care se propagă într-un singur sens.

Materiale utilizate pentru placarea fonoizolanta de interior

Izolaţia fonică are rolul de a va proteja de zgomotele aeriene şi de zgomotele de impact de care am amintit. Pentru a obține confortul necesar izolaţia fonică se va realiza pentru pereții camerelor supuse zgomotului exterior. Materialele izolante folosite pentru izolaţia fonică sunt variate iar alegerea lor depinde de fiecare parte ce urmează a fi  izolată. Printre materialele utilizate vom găsi vata minerală bazaltică, vata minerală de sticlă, gips-cartonul, pluta, buretele, plăcile de polistiren extrudat, folia de polietilenă sau chiar tapetul fonoabsorbant. Chiar şi covoarele sunt un bun izolator fonic. Mai mult, pe piață a a apărut un alt element inedit ce ajută la sporirea izolaţiei fonic. Este vorba despre draperiile fonoabsorbante, realizate din polistiren tratat ignifug. De altfel, toate materialele de calitate folosite pentru izolaţia fonică ar trebui să fie tratate ignifug.

Vata minerala

Vata minerală este indicată izolării tavanelor, pereţilor şi podelelor. Această metodă presupune căptușirea pereților cu vată de sticlă minerală, ce se montează în spatele unui perete fals de gips-carton, OSB sau placaj. Vata minerală deține calități fonoabsorbante datorită structurii sale. Mai mult, acest produs asigură atât o izolație acustică, cât și o izolație termică.

Placarea fonoizolanta cu vataPractic, am putea sa ne imaginam ca vom monta un perete de gips carton la o distanta de cativa cm fata de un perete de beton, fara sa amplasam in acest spatiu vata minerala. In acel moment intre prete si gips carton s-ar forma o cutie de reverberanta care ar ajuta la amplificarea zgomotelor dintre cele doua spatii.

Burete cofrat fonoizolant

Un rezultat foarte bun atunci cand vreti sa izolati fonic il puteti obtine cu un burete cofrat fonoabsorbant. Acesta ocupa mult mai putin spatiu decat rigipsul si vata minerala. Alegand un burete cofrat fonoizolant reduceti si costurile, dar si pierderea de spatiu.

Placarea fonoizolanta cu burete cofratAcest tip de burete este confecționat din spumă poliuretanică flexibilă ce are proprietăți de absorbție fonica și de îmbunătățire a acusticii. Datorită formei flexibile a materialului, buretele cofrat fonoabsorbant are capacitatea de realiza o absorbție optimă a zgomotului și de a reduce ecourile. Acest burete este destinat în special îmbunătățirii acusticii studiourilor de înregistrări, studiourilor de radio și televiziune, camerelor de repetiție muzicală.

Tapetul fonoizolant

Acest tapet reprezintă o soluție simplă dar deosebit de eficientă pentru izolarea fonică. El absoarbe zgomotul și împiedică propagarea lui din interior spre exterior. Un avantaj al tapetului fonoizolant este că are o grosime infimă putând fi montat în spații dintre cele mai diferite. Acest produs este des utilizat în cluburi. Iată de ce recomandăm și placarea pereților de acasă unde zgomotul nu este la fel de puternic și suținut. Odată aplicat tapetul acesta va absoarbi o bună parte a zgomotului venit ddin exterior. Pe lângă aceasta el  împiedică și propagarea sunetelor puternice din interiorul locuinței către exterior.

Placarea fonoizolanta cu tapetPe lângă faptul că absoarbe eficient zgomotul și îmbunătățește calitatea sunetului în cameră, tapetul izolează și termic, grație stratului de spumă de latex, dar îmbunătățește și aspectul estetic acoperind eventualele fisuri ale pereților.

Panouri fonoizolante de pluta expandata sau granulata

După cum am spus mai sus, pluta este un material fonoizolant excelent. Este un material natural care, potrivit specialiștilor, asigură o izolare fonică în proporție de 100%. Alte avantaje sunt că pluta nu emană substanțe toxice și izolează termic.

Pe piață au apărut panouri fonoizolante de pluta expandata sau granulata care să ajute clientul să placheze rapid și eficient. Se recomandă placarea întregii camere sau locuințe, incluzând și tavanul pentru a obține un rezultat pe măsura așteptărilor.

Placarea fonoizolanta cu panouriPanourile din pluta au o granulatie groasa si garanteaza izolare termica si fonica excelenta, datorita structurii si densitatii lor mare. Exista mai multe grosimi pentru panourile de pluta facilitandu-va astfel alegerea.

Perete dublu de rigips

Pentru a ne izola fonic locuinta putem folosu placi din rigips. Realizand un perete dublu din placi rigips fonice zgomotul va fi redus cu pana 60%. Acest material are avantajul de a putea fi montat si manipulat facil. Rigipsul se poate monta pe orice tip de structura. Este indicat sa folosim profile fonice. Intai de toate vom monta profilele pe care vom fixa placile de rigips fonic. Bineinteles vom umple spatiul interior cu vata minerala. Apoi vom monta placile fonice din rigips pe respectiva structura.

Placarea fonoizolanta cu gipscartonMembrana fonoizolanta din spuma poliuretanica

O alta solutie moderna de a ne izola fonic locuinta este reprezentata de membrana fonoizolanta din spuma poliuretanica. Spuma poliuretanica este un material cu proprietati termo, fono si hidroizolante. Asadar, prin aplicarea pe pereti a unor membrane din acest material veti realiza nu doar o izolatie fonica ci si una termica. Aceasta membrana reduce considerabil cantitatea de zgomot si previne formarea condensului avand, in acelasi timp, rezistenta sporita la foc.

Panou fonoizolant din spuma poliuretanica

Panourile fonoizolante din spuma poliuretanica reciclata de mare densitate asigura o buna izolare pe toata suprafata placii. O parte din aceste panouri au in plus insertii de material textil pentru a spori izolatia fonica. Astfel de panouri fonoiziolante au o capacitate de absorbtie a sunetului de 10 ori mai mare decat vata minerala si de 3 ori mai mare decat vata bazaltica foarte densa. Trebuie adaugat ca panourile fonoabsorbante nu asigura imbunatatirea izolarii fonice in cazul in care sunt montate aparent, in aceasta situatie avand numai rol de tratament fonoabsorbant. Ele se monteaza ascuns lipit de perete, sub una sau doua placi de gipscarton ignifugat sau placi OSB. In combinatii cu rigipsul poate atinge o rata de atenuare a zgomotului de 25-65dB.

Placarea fonoizolanta cu panouri decorativeSisteme fonoizolante din fibra de cocos

Pe lângă plută un alt sistem revoluţionar 100% ecologic pentru izolaţie fonică şi termică, ignifugat, este cel din fibre naturale de cocos. Acestea se montează uşor pe pereţi sau plafoane pentru îmbunătăţirea acusticii în studiouri, spaţii comerciale, săli de audiţie, cluburi, restaurante, şcoli, biserici.

Fibra de cocos este unul din cele mai puternice materiale de  izolare acustică din lume.Datorită caracteristicilor acustice perfecte, acest material asigura diminuarea semnificativă a nivelului sunetului. Calitățile igienice și antialergice fac din fibra de cocos un produs ideal ca material pentru izolatii.Placarea fonoizolanta cu materiale naturale

Placarea fonoizolanta cu materiale naturaleCum se realizeaza placarea fonoizolanta pe interior

Pentru a izola corect preretii locuintelor saiu spatiilor publice vom urma cativa pasi importanti. Acestia pot diferi in functie de materialul ales pentru lucrare. Vom alege materialul potrivit pentru lucrarea noastra dupa care vom respecta etapele placarii: pregatirea peretilor, montarea materialilui propriu-zis și acoperirea acestuia.

Alegerea materialului potrivit pentru izolare fonica

Dacă întâmpinați probleme în alegerea celui mai potrivit material izolator cel mai indicat este să apelați la o firmă de construcții specializată. Aceasta benefiziază de experiența lucrului cu diferite materiale. Mai mult, o firmă dispune de tehnologia necesară montării rapide și eficiente. În cazul izolțiilor fonice cea mai mică greșeală poate reduce cu mult eficiența lucrării.

În alegerea materialului contează mult nivelul de zgomot ce se dorește a fi eliminat. Putem spune că orice material cu o greutate specifică mare funcționează bine împotriva zgomotului. Astfel, pentru că undele mecanice se propagă diferit în medii cu densități diferite, pentru atenuarea zgomotului, acesta trebuie să treacă prin straturi de materiale cu densități diferite. Materialele cel mai frecvent folosite sunt rigipsul, vata minerală, polistirenul expandat și polistirenul extrudat. Pe lângă acestea le adăugăm pe cele expuse mai sus, pluta, fibra de cocos, produsele din spumă poliuretanică.

Placarea fonoizolanta cu panouri adezivePlacarea pereților cu plăci de gips-carton și vată minerală asigură o fonoizolare eficientă. De asemenea, o altă metodă sigură este utilizarea polistirenului expandat. Procedura implică montarea unor profile metalice la nivelul peretelui deja existent, între care, cu ajutorul unor adezivi speciali, se aplică polistirenul. Lucrarea este mascată ulterior cu gips-carton. Un dezavantaj este că plăcile de polistiren vor reduce destul de mult din suprafața încăperii.

Polistirenul extrudat este recomandat pentru izolarea fonică a podelei. Cu ajutorul izolației vei reduce zgomotele venite de la vecinii de dedesubt.

Etapele placarii fonoizolante pe interior

In cazul montării de plăci fonoizolante vom incepe cu curatirea peretelui ce urmeaza a fi izolat. Dupa se aplică adezivul acustic pe perete și pe spatele materialului  după care, dupa o pauză de cateva zeci de secunde, se va pune materialul pe perete. Apoi se lasă să se usuce timp de câteva zeci de minute.

Este important ca după aplicarea primei plăci fonoizolante să se dea cu adeziv pe marginile acesteia pentru a se lipi de următoare placă. Vom executa lucrarea cu atenție pentru a ne asigura că nu rămâne vreun spațiu între plăci.

Pentru un rezultat excelent vom aplica bride acustice, începând cu tavanul. Aceste elemente vor fi dispuse în zigzag pentru a evita coincidențele de frecvență. Mai apoi se montează profilele pe suprafața cărora se pune membrană fonoizolantă. Ultimul pas este constituit de aplicarea plăcii de gips carton.

Placarea fonoizolanta podeaPregatirea peretilor

Este foarte important ca pereții să fie curați pentru ca plăcile izolante să facă o priză excelentă. Micile imperfecțiuni din lucrare pot face ca zgomotul să pătrundă în continuare în cameră. Iată de ce, după ce am ales care va fi materialul fonoabsorbant, trebuie să pregătim cu atenție pereții pentru placare.

Montarea materialelor fonoizolante

La montarea materialelor este indicat sa apelati la un specialist. Acesta dispune de aparatura speciala cu ajutorul careia va aplica corect materialul ales pe pereții despărțitori. Aceștia pot măsura nivelul de zgomot din incapere înainte și după aplicarea izolației fonice. Astfel veți ști cu exactitate rezultatul lucrării și vă veți asigura că nu ceți mai avea probleme cu zgomotul.

Acoperirea materialelor fonoizolante

De obicei materialele fonoizolante precum vata sau polistirenul expandat sunt acoperite cu rigips sau OSB. Acestea pot fi vopsite in diverse culori pentru a da camerei aspectul dorit. In cazul polistirenului extrudat, acesta va fi acoperit cu parchet. Tapetul fonoizolant este o alegere care nu va mai avea nevoie de acoperire.

Odată finalizată acoperirea pereților cu elemente decorative se va mai adăuga un plus izolaţiei fonice prin adăugarea mobilei. De asemenea, chiar şi covoarele reprezintă un bun izolator fonic.